Ga terug
Zelf vers pastadeeg maken naar Italiaans recept

Pastadeeg

Auteur: Primi.nl
Zelf pastadeeg maken is helemaal niet lastig, het enige wat je nodig hebt zijn eieren, meel en een snufje zout. Hieronder in 4 stappen hoe jij zelf traditioneel pastadeeg maakt met de hand (of met behulp van een keukenmachine).
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 20 min
Rusttijd: 30 min
Totaal: 1 uur

Benodigdheden

  • Pastamachine (voor lasagne, spaghetti en tagliatelle)
  • Plasticfolie

Ingrediënten
  

  • 500 gram durum 00 meel
  • 5 eieren
  • 1 snufje zout

Instructies
 

Pastadeeg maken

  • Zeef de bloem op een schoon werkvlak en maak met een vuist een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje. Voeg een snufje zout toe aan het kuiltje.
    500 gram durum 00 meel, 5 eieren, 1 snufje zout
  • Meng het eimengsel geleidelijk door de bloem met de vingers van één hand en breng de ingrediënten samen tot een stevig deeg. Als het deeg te droog aanvoelt, voeg dan gewoon een beetje water toe, een paar druppels per keer, tot een paar eetlepels; als het deeg te nat aanvoelt, voeg dan een beetje meer bloem toe. Je raakt snel gewend hoe het deeg moet aanvoelen nadat je een paar keer dit pastadeeg recept hebt gevolgd. Voeg niet teveel bloem toe om een melige smaak te voorkomen.
  • Kneed het pastadeeg tot het soepel is, 4 tot 8 minuten. Plaats het deeg in een hersluitbare plastic zak en laat het minstens 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Na de 30 minuten is het deeg veel elastischer dan ervoor, perfect om zelf pasta te maken.

Pasta maken met pastamachine

  • Zet de pastamachine klaar en verdeel het deeg in 4 porties, doe de porties die je niet gebruikt terug in de folie. Rol een van de porties plat met een deegroller om deze vervolgens in de pastamachine op de breedste stand nog dunner te rollen. Voelt het deeg te nat aan, besprenkel dit dan met wat extra meel.
  • Zet de roller van de pastamachine in een dunnere stand en herhaal dit proces meerdere malen tot het deeg de gewenste dikte heeft bereikt.
  • De lange vellen kan je nu opsnijden tot lasagnebladen of je kan de opzetstukken van je pastamachine gebruiken om de pasta vellen tot spaghetti of tagliatelle te snijden.

Notities

Geen olijfolie: gebruik geen olijfolie in het pastadeeg, dit is nooit nodig. Voelt het deeg te droog aan tijdens het kneden, dan kan je wel wat extra water toevoegen - maar geen olijfolie, hoe Italiaans het ook lijkt.
Minder bloem: het is makkelijker om bloem toe te voegen aan een plakkerig deeg dan om het deeg weer te hydrateren door extra vocht toe te voegen.
Trefwoord Pasta