Pasta invriezen en bewaren

Als Italiaanse cateraar begrijp ik hoe belangrijk het is om klanten verse pasta van hoge kwaliteit te kunnen aanbieden, zelfs als ze er niet meteen van kunnen genieten. Klein of lang, penne of tagliatelle, gekookt of ongekookt - zelfs verse gevulde pasta zoals ravioli en tortellini kun je invriezen. In dit artikel deel ik mijn stap-voor-stap handleiding voor het goed invriezen van pasta voor de meest verse smaak en textuur.
Auteur Primi Cucina Italiana

Verse pasta bewaren en invriezen is een vrij simpel proces, maar met een paar extra tips weet je zeker dat je verse pasta ook na de vriezer haar smaak behoudt en zonder problemen kan worden gekookt. De vriezer gebruiken voor verse pasta is ook een geweldige manier om grote hoeveelheden verse pasta te bewaren. 

Maar eerst, wat heb je nodig om verse pasta in te vriezen?

 • Een bakplaat die in jouw vriezer past
 • Bakpapier om de bakplaat mee te bedekken
 • Diepvrieszakjes of een andere container

Pasta klaarmaken voor de vriezer

Voor verse pasta is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk in de vriezer terecht komt om de smaken en textuur te behouden. Afhankelijk van het soort pasta dat je gaat bewaren in de vriezer volg je de onderstaande adviezen:

 1.  Voor verse gevulde pasta zoals ravioli, tortellini en mezzelune verdeel je de pasta in een enkele laag op een met bakplaat die je hebt bedekt met bakpapier. Zorg ervoor dat de gevulde pasta’s elkaar niet aanraken, zo voorkom je dat de pasta’s aan elkaar blijven plakken.
 2. Voor verse lange pasta zoals spaghetti en fettuccine bundel je deze in kleine nestjes. Zo behouden ze beter hun vorm en is de kans op breken ook een stuk kleiner. Dit maakt het ook veel gemakkelijker om zoveel of zo weinig pasta te pakken uit de vriezer wanneer je deze nodig hebt.
 3. Voor verse pasta die je van tevoren hebt gekookt is het belangrijk deze eerst weer tot kamertemperatuur te laten afkoelen. Zorg ervoor dat de pasta al dente is, zodat de kans kleiner is dat deze na het ontdooien uit de vriezer papperig wordt wanneer je deze weer kookt.

Flash-freezing in de vriezer

Verdeel de verse pasta over een bakplaat. Plaats deze voor ongeveer 1 uur in de vriezer om deze er vervolgens weer uit te halen.

Dit proces heet ‘flash-freezing‘: hierdoor wordt de pasta zeer snel bevroren, zodat deze gemakkelijker te hanteren om deze in diepvrieszakken of containers te plaatsen zonder dat deze breken.

Invriezen en bewaren

Goed bewaren is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pasta zo lang mogelijk zijn kwaliteit en versheid behoudt. Door luchtdichte verpakkingen of diepvrieszakken te gebruiken en zoveel mogelijk lucht te verwijderen, kun je het risico van vriesbrand minimaliseren.

 1.  Zodra de pasta bevroren is, plaats je deze in een luchtdichte container of diepvrieszak. Knijp er zoveel mogelijk lucht uit voordat je de diepvrieszak afsluit om vriesbrand te voorkomen.
 2. Label je gevulde diepvrieszakken. Schrijf duidelijk de datum én om welke soort pasta het gaat voordat je deze in de vriezer legt. Ja, zeker bij grote hoeveelheden gevulde pasta zoals ravioli en tortellini kan het handig zijn om te weten welke soort vulling er in zit.

Verse pasta uit de vriezer koken 

Door deze stappen te volgen, kun je bevroren pasta in een handomdraai koken, en genieten van een heerlijke, zelfgemaakte maaltijd. Het koken van bevroren pasta is een geweldige manier om een snelle en gemakkelijke maaltijd bij de hand te hebben voor drukke avonden of onverwachte gasten.

 1. Haal eerst de gewenste hoeveelheid pasta uit de vriezer en kook de bevroren pasta direct in kokend licht gezouten water. Ga uit van maximaal een 30 tot 60 seconden extra kooktijd. Oh ja, bevroren ravioli en andere gevulde pasta moet je ook direct van vriezer in kokend water leggen.
 2. Voor het koken van je pasta gebruik je een ruime pan met kokend water en een flinke hoeveelheid zout. Voeg de pasta toe aan het kokende water en roer af en toe om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
 3. Kook de pasta op lag vuur tot de gewenste gaarheid is bereikt. Verse pasta is vaak na 3 tot 5 minuten al dente. Reken voor circa 30 tot 60 seconden extra kooktijd voor bevroren pasta die direct van de vriezer is kokend water wordt gelegd.
 4. Zodra de pasta gaar is, laat je deze uitlekken in een vergiet. Pasta spoel je nooit af met koud water behalve als je deze voor een pastasalade gebruikt.
 5. Serveer de pasta met je favoriete saus, of gebruik hem in een pastasalade of ovenschotel.

Tips voor bevroren pasta te bereiden

Het is belangrijk om te onthouden dat verse pasta, ook wanneer deze bevroren is, niet lang hoeft te koken. Hier wat extra tips voor het koken van je verse pasta, direct uit de vriezer.

Ga voor bevroren verse pasta uit van een totale kooktijd tussen de 3-5 minuten, waar je rond de 2-3 minuten de een van de onderstaande methoden gebruikt om te controleren op gaarheid hoe gaar of al dente deze is:

 • De eerste manier is om met een vork of tang voorzichtig een stukje pasta eruit te halen en te proeven. Je pasta moet zeker gaar zijn, maar nog wel stevig aanvoelen. Dit staat bekend als al dente, de ideale textuur voor pasta.
 • Een andere manier om dit te controleren is door zachtjes met je vinger op de pasta te drukken en controleren of deze nog stevig is of langzaam wat zacht en papperig aan het worden is.
 • Je kunt ook kijken of de pasta naar de bovenkant van het water drijft. Dit is een teken dat de pasta doorgekookt is, maar nog wel een stevige bite heeft.

Veelgestelde vragen

Ja, de meeste pasta soorten kunnen worden ingevroren, waaronder spaghetti, fettuccine, lasagna en zelfs verse gevulde pasta zoals ravioli en tortellini. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige soorten pasta, delicate pasta zoals engelenhaar sneller vriesbrand kunnen krijgen, wat niets anders betekend dat de pasta in de vriezer uitdroogt en poreus wordt.

Goed bewaarde pasta kan tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden. Zo behoudt de pasta zo lang mogelijk zijn kwaliteit en versheid.

 

Ja, je kunt gekookte pasta invriezen. Het is belangrijk om de pasta voor het invriezen af te laten koelen tot kamertemperatuur, zodat de textuur van de pasta na het opwarmen behouden blijft.

Ja, je kunt pastasaus invriezen. Het is belangrijk om de saus voor het invriezen af te laten koelen tot kamertemperatuur om de kwaliteit van de saus te behouden. Je kunt de saus in een luchtdichte bak of diepvrieszak bewaren en hij blijft tot 6 maanden houdbaar in de vriezer.

 Nee, bevroren pasta kan je beter niet ontdooien. Verse pasta uit de vriezer moet direct van de vriezer in kokend water worden gelegd. Ontdooien van je pasta is sowieso niet nodig wanneer je deze gaat koken. Je kan de bevroren pasta direct in het kokende water, zoals je dat zou doen met net gemaakte pasta. De kooktijd zal slechts enkele seconden langer zijn.

Inhoudsopgave