Zelf pastadeeg maken naar Italiaans recept

Met een paar ingrediënten maak je zelf pastadeeg zoals ze dat al eeuwen in Italië doen. Daarnaast heb je geen dure apparatuur nodig. Het enige wat je nodig hebt zijn je handen, water en bloem. We helpen je op weg en vertellen je de basis zodat je gemakkelijk zelf pastadeeg kunt gaan maken.
Auteur Primi Cucina Italiana

Welk bloem voor pasta deeg?

Voor verse pasta kan je meerdere soorten bloem gebruiken. Het beste bloem voor eierpasta is het Italiaanse zachte tarwe bloem tipo 00, dat rond de 12-13% aan eiwitten bevat, om er zo zeker van te zijn dat het deeg rekbaar is zonder dat dit breekt. Toch kan je ook het standaard witte patentbloem gebruiken dat je overal in de supermarkt vindt. Je zal hier wel enigszins je recept op moeten aanpassen, zo gebruik je vaak een ei extra. Wij raden zeker aan om Italiaans bloem te gebruiken. Het goede nieuws, het beste bloem voor pasta deeg vind je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten.

In het kort, zowel bloem met de Italiaanse typering “00” en standaard patentbloem kan je gebruiken om zelf pasta te maken. Hieronder het basisrecept voor pastadeeg aan de hand van het traditioneel Italiaans recept voor pasta met eieren.

Zelf vers pastadeeg maken naar Italiaans recept

Pastadeeg

Auteur: Primi.nl
Zelf pastadeeg maken is helemaal niet lastig, het enige wat je nodig hebt zijn eieren, meel en een snufje zout. Hieronder in 4 stappen hoe jij zelf traditioneel pastadeeg maakt met de hand (of met behulp van een keukenmachine).
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 20 min
Rusttijd: 30 min
Totaal: 1 uur

Benodigdheden

  • Pastamachine (voor lasagne, spaghetti en tagliatelle)
  • Plasticfolie

Ingrediënten
  

  • 500 gram durum 00 meel
  • 5 eieren
  • 1 snufje zout

Instructies
 

Pastadeeg maken

  • Zeef de bloem op een schoon werkvlak en maak met een vuist een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje. Voeg een snufje zout toe aan het kuiltje.
    500 gram durum 00 meel, 5 eieren, 1 snufje zout
  • Meng het eimengsel geleidelijk door de bloem met de vingers van één hand en breng de ingrediënten samen tot een stevig deeg. Als het deeg te droog aanvoelt, voeg dan gewoon een beetje water toe, een paar druppels per keer, tot een paar eetlepels; als het deeg te nat aanvoelt, voeg dan een beetje meer bloem toe. Je raakt snel gewend hoe het deeg moet aanvoelen nadat je een paar keer dit pastadeeg recept hebt gevolgd. Voeg niet teveel bloem toe om een melige smaak te voorkomen.
  • Kneed het pastadeeg tot het soepel is, 4 tot 8 minuten. Plaats het deeg in een hersluitbare plastic zak en laat het minstens 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Na de 30 minuten is het deeg veel elastischer dan ervoor, perfect om zelf pasta te maken.

Pasta maken met pastamachine

  • Zet de pastamachine klaar en verdeel het deeg in 4 porties, doe de porties die je niet gebruikt terug in de folie. Rol een van de porties plat met een deegroller om deze vervolgens in de pastamachine op de breedste stand nog dunner te rollen. Voelt het deeg te nat aan, besprenkel dit dan met wat extra meel.
  • Zet de roller van de pastamachine in een dunnere stand en herhaal dit proces meerdere malen tot het deeg de gewenste dikte heeft bereikt.
  • De lange vellen kan je nu opsnijden tot lasagnebladen of je kan de opzetstukken van je pastamachine gebruiken om de pasta vellen tot spaghetti of tagliatelle te snijden.

Notities

Geen olijfolie: gebruik geen olijfolie in het pastadeeg, dit is nooit nodig. Voelt het deeg te droog aan tijdens het kneden, dan kan je wel wat extra water toevoegen - maar geen olijfolie, hoe Italiaans het ook lijkt.
Minder bloem: het is makkelijker om bloem toe te voegen aan een plakkerig deeg dan om het deeg weer te hydrateren door extra vocht toe te voegen.
Trefwoord Pasta

Zelf leren pasta maken?

Leer het ultieme basisrecept voor pastadeeg tijdens onze pasta kookworkshop. Leer de pastamachine als een echte professional te gebruiken en ontwikkel de belangrijkste technieken die je nodig hebt om zelf thuis verse pasta te bereiden. Inclusief dineren met je zelfgemaakte gerecht.

Inhoudsopgave