Focaccia di Recco

Focaccia di Recco is een traditioneel Italiaans platbrood uit de regio Ligurië, bekend om zijn knapperige, gouden korst en zachte, kussenachtige binnenkant. In dit recept lees je welke ingrediënten je nodig hebt, waarom je voor bepaalde ingredienten kiest en welke stappen je moet volgen om het recept van Focaccia di Recco zelf te bereiden.
Auteur Primi Cucina Italiana

Focaccia di Recco is een relatief eenvoudig recept is, met slechts een paar belangrijke ingrediënten en ik ben groot fan van focaccia recepten waar je geen speciale keukenapparaat vuur nodig hebt: alleen een grote mengkom en een bakplaat.

Traditionele recept voor Focaccia di Recco

Het traditionele recept vraagt om Stracchino kaas, die de focaccia een romige en licht pittige smaak geeft. Maar voor perfectie van deze focaccia is het gebruik van “tipo 00” bloem: een fijngemalen, eiwitrijk meel dat het deeg zijn unieke textuur en smaak geeft.

Het is perfect als voorgerecht of tussendoortje, maar ik serveer het tegenwoordig ook graag als bijgerecht bij een volledig drie-gangen menu.

Stracchino kaas en alternatieven

Als je geen Stracchino kaas kan bemachtigen, ik heb het recept ook gemaakt met Taleggio kaas, een meer gerijpte en gewassen korstkaas uit dezelfde streek. Ook Camembert-achtige kaas is een goede keuze.

Houd er rekening mee dat alle twee deze kazen langer gerijpt zijn, wat voor een assertievere smaak en stevigere structuur kan zorgen dan wanneer je echte Stracchino kaas gebruikt voor Focaccia di Recco.

Focaccia di Recco zelf maken naar Italiaans recept

Focaccia di Recco

Auteur: Primi.nl
Dit recept voor Focaccia di Recco is een goede keuze als voor- of bijgerecht voor de Italiaanse kaasliefhebbers. De ingrediënten voor het deeg zijn bloem, gist, zout, olijfolie en traditionele Italianaanse geraspte kaas. Belegd met Stracchino kaas, kruiden en olijfolie, een simpel maar heerlijk gerecht.
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 25 min
Rusttijd: 1 uur
Totaal: 1 uur 55 min

Benodigdheden

  • 1 keukenweegschaal
  • 1 deegroller
  • 1 ovenschaal
  • 1 vel bakpapier
  • 1 natte keukendoek

Ingrediënten
  

  • 500 gram "tipo 00 bloem"
  • 300 ml lauwwarm water
  • 10 gram zout
  • 7 gram verse gist
  • 200 gram stracchino kaas
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies
 

  • Voeg in een grote mengkom de bloem, het zout en de gist samen. Voeg geleidelijk het lauwe water toe en meng met je handen tot zich een zacht deeg vormt.
    500 gram "tipo 00 bloem", 300 ml lauwwarm water, 10 gram zout, 7 gram verse gist
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak ongeveer 10 minuten, tot het glad en elastisch wordt.
  • Plaats het deeg in een schone, ingevette kom en bedek met een vochtige doek. Laat het op een warme plaats ongeveer 1 uur rijzen, of tot het verdubbeld is in grootte.
  • Verwarm de oven voor op 220 ° C (428 ° F). Vet een grote bakplaat in met olijfolie.
    3 eetlepels olijfolie
  • Zodra het deeg is gerezen, sla het plat en verdeel het in 2 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg uit tot een rechthoek, ongeveer 1 cm dik.
  • Plaats de rechthoeken deeg op de voorbereide bakplaat.
  • Maak kleine inkepingen in het oppervlak van de focaccia met je vingers en vul ze met kleine stukjes stracchino kaas. Giet de olijfolie over en strooi er grof zeezout over, verdeel evenredig.
    200 gram stracchino kaas, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel grof zeezout
  • Bak in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot goudbruin en knapperig.
  • Haal de focaccia uit de oven en serveer.

Notities

  • Zorg dat het deeg voldoende tijd heeft om te rusten en te rijzen voordat je het vorm geeft. Gist is het ingrediënt dat het deeg doet rijzen en door het voldoende tijd te geven om te rusten, krijg je een luchtige textuur.
  • Gebruik een olijfolie van goede kwaliteit om het deeg mee in te smeren. Olijfolie is een hoofdingrediënt in de mediterrane keuken en geeft een mooie smaak aan het gerecht en helpt ook om de korst bruin te maken.
  • Wees bij het vormen van het deeg voorzichtig en probeer het niet te veel te laten leeglopen. Als je het deeg vormt, wil je zoveel mogelijk lucht erin houden, anders wordt het deeg dicht en zwaar.
  • Experimenteer met verschillende kazen en toppings. Het traditionele recept vraagt om stracchino kaas, maar je kunt gorgonzola, mozzarella, of zelfs prosciutto gebruiken voor een meer hartige versie.
  • Voor extra meer smaak te geven kun je ook kruiden toevoegen, zoals rozemarijn, tijm of basilicum. Kruiden voegen veel smaak toe aan het gerecht en je kunt experimenteren met verschillende combinaties om je favoriete te vinden.
  • Als je wat extra smaak aan het deeg wilt toevoegen, kun je ook een beetje knoflook- of uienpoeder gebruiken. Knoflook- en uienpoeder zijn geweldige smaakmakers die veel smaak aan het deeg toevoegen.
Trefwoord Focaccia, Tipo 00

Inhoudsopgave